lördag 1 september 2012

Tips på att gå ner i vikt.

Undvik brist på D-vitamin
Sol på blomma
D-vitamin är faktiskt också ett hormon (#13), men får en egen rubrik här. D-vitamin får vi mest från stark sol och brist är därför mycket vanligt i nordliga Sverige, särskilt under vinterhalvåret. Brist är ännu vanligare vid fetma.
En ny studie visar att personer med brist som tar tillskott (4 000 E/dag) får lägre insulinnivåer och bättre insulinkänslighet, jämfört med placebo. Det bör underlätta viktnedgång. En annan välgjord studie visade 2,4 kilos minskad fettvikt med tillskott av D-vitamin, jämfört med placebo.
Att undvika brist på D-vitamin kan dessutom ha andra, bättre bevisade effekter. Som längre liv, skydd mot cancer, starkare skelett och bättre humör.


Testa 80/80/20
Något att prova för de som trots att de tänker på allt ovanstående ej lyckas gå ner i vikt. Dr Dahlqvist brukar i sådana fall rekommendera kost med 80 gram fett, 80 gram protein och (max) 20 gram kolhydrater dagligen. Detta blir 1120 kalorier varför det på detta sätt liknar svältkoster. Skillnaden är att man får i sig relativt mycket av alla essentiella fettsyror och aminosyror, samt lite av aptitstimulerande kolhydrater. Därmed lär man tåla det bättre i längden än fettsnåla svältkoster. Enligt Dr Dahlqvist ger detta ofta bra resultat för personer som tidigare haft svårt gå ner i vikt.
Själv tror jag dock detta låga dagliga intag fungerar bäst på kvinnor, för män skulle jag nog rekommendera lite ökade mängder. 90g protein, 105g fett, max 20g kolhydrater kanske? (1400 kalorier).

2 kommentarer:

  1. Det är dom små detaljerna som gör det! Vi i Sverige får nog för lite D-vitamin vintertid- Alla skulle ha möjlighet varje vinter till en resa där solen skiner. Kramar

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket, helgen var trevlig och bröllopet fint :).

    Ang. träning så tänker jag inte riktigt på det som så att jag är "duktig", det är mer min hobby, vissa scrapbookar, andra fiskar, en del kanske stickar, jag springer. Jag hatar att gå till gym och styrketräning, trots att jag vet att det vore bra för mig att bygga upp mage och rygg mer för stabilitet... så det är väl lite så, det är min grej bara. Hitta något du älskar och gör det så kommer du bli minst lika duktig :).

    Hoppas du haft en bra helg!

    SvaraRadera