fredag 23 november 2012

Tips på att gå ner i vikt.

Motionera gärna
Motion är mindre effektivt för viktnedgång än många tror.
Men den är naturligtvis inte helt oviktig. Problemet är att 30 minuters promenad förbränner runt en tredjedels kexchoklad extra, och dessutom blir du hungrigare av promenaden, varför effekten är än mindre. Låt oss säga så här – en promenad några gånger i veckan utan kostförändring kommer inte att ge märkbar effekt på vågen närmaste tiden.
Andra positiva effekter på hälsan och välmåendet är däremot vanliga.
Stora mängder motion kan troligen ge viss viktnedgång. Om inte annat förbränns mycket muskelglykogen (lagrade kolhydrater), varför du därefter tål lite mer kolhydrater i kosten utan att få större insulinstegring. Enkelt uttryckt – rör du dig mycket behöver du inte vara riktigt lika noga med vad du äter. I studier har det krävts drygt en timmes hård träning om dagen för att få en tydlig effekt på vikten. Men det är teoretiskt möjligt att effekten är bättre vid lågkolhydratkost, när fettförbränningen är hög redan från första steget.
Styrketräning har den positiva effekten att muskelmassan ökar och därmed får kroppen större lager av glykogen (lagrat socker). Det lär öka toleransen för kolhydrater. Inte många lär påstå att man går ner mycket av styrketräning, men förhoppningsvis kan man byta en del fett mot muskler.

2 kommentarer:

  1. styrketräning leder till ökad muskelmassa.. ökad muskelmassa i sin tur leder till ökad ämnesomsättning även i vila.. Så styrketräning är verkligen att rekomendera om man vill få igång sin ämnesomsättning! :)

    SvaraRadera
  2. Har läst din blogg och tycker den är bra. Du har glimten i ögat och solsken i blick.
    Ta vara på dig.

    http://www.youtube.com/watch?v=kxiuBsIz4q8

    SvaraRadera