tisdag 19 juni 2012

Ät rätt och bränn fett Del 1


Ät många och mindre måltider
Ät många mindre måltider varje dag. Ät en ordentlig frukost, så sätter du fart på förbränningen direkt från start. Varje dag bör du även äta en bra lunch och middag samt två till tre mellanmål. Det håller blodsockret jämnt och förbränningen på en hög nivå hela dagen. Då blodsockret är stabilt blir man inte lika sugen på godsaker och andra onyttigheter. Det blir lättare att handla vettig mat om man inte är vrålhungrig i affären.

Välj rätt fett
Mättat fett som finns i smör, margarin, ost, feta mjölkprodukter och kött har en benägenhet att sätta sig runt midjan lite lättare än omättade fettsorter. Välj därför så ofta du kan olivolja till matlagningen och ibland rapsolja eller flytande margarin. Stek inte på för hög värme för då kan det bildas cancerframkallande ämnen. Till dressing eller kalla rätter kan man förutom oliv- och rapsolja även prova att använda druvkärne-, linfrö-, sesam- eller olika nötoljor.

Hoppa över bacon, feta korvar och skär bort fettkanter och skinn från kött och kyckling och välj så magra delar du hittar och alltid nyckelhålsmärkta färdigprodukter. Fet fisk däremot innehåller bra fett som kroppen mår bra av. Ät gärna lax, makrill eller strömming. Bra fett finns också i avokado, nötter och mandel.

2 kommentarer:

  1. SV: Ja, det är klart att det går snabbare för dig än för mig:) Jag har inte lika mycket att ta av. Men det såg lite kul ut när du verkade lite missnöjd med dina 9 cm och jag relaterade det till mina 1 cm/månad:).

    Vettig strategi för att gå ner i vikt och hålla vikten på lång sikt. Jag är inget fan av diverse dieter utan anser att det är viktigare att hitta något som funkar för alltid!

    SvaraRadera
  2. Nu måste jag... blodsockret håller sej stabilt om man låter bli socker... margarin kan aldrig bli bra... naturligt fett kött är bra, men inte i kombination med socker (kolhydrater)... Puss! ;)
    Ps. håller en tumme för att du vaknar pigg imorgon!! =))

    SvaraRadera