lördag 30 juni 2012

Tips på att öka ämnesomsättningen


En högre ämnesomsättning innebär att kroppen förbränner kalorier snabbare, vilket gör det lättare att gå ner i vikt. Ålder, kön och genetiskt arv går naturligtvis inte att påverka, men det finns andra sätt som du på naturlig väg kan öka din ämnesomsättning.
Drick vatten. Kroppen behöver vatten för att bearbeta kalorierna i maten, om du är uttorkad kan ämnesomsättningen sjunka. Att dricka riktigt kallt vatten med is förbränner något mer kalorier eftersom kroppen måste använda energi för att värma upp det.
Bygg muskler. Muskler bränner mer kalorier än fett och ju mer muskler du har ju mer kalorier förbränner kroppen, även vid vila. Att styrketräna 2-3 gånger i veckan kan därför vara ett bra sätt att öka ämnesomsättningen.
Ät mer protein. Muskler bränner som sagt mer kalorier än fett, och protein i alla måltider hjälper till att bygga upp och underhålla muskelmassa. Sikta på att äta cirka 30 gram protein, vilket motsvarar ungefär 100 gram kyckling, vid varje måltid.
Fysisk aktivitet. Om du tränar i minst 30 minuter ökar ämnesomsättningen i upp till 24 timmar efteråt. Högintensiv träning ger en större och längre ökning men all fysisk aktivitet bidrar till att öka ämnesomsättningen. Du kan till exempel ta trapporna istället för hissen, gå till affären istället för att ta bilen, eller ta en lång promenad – allt hjälper.
Stark mat. Kryddstark mat innehåller ämnen som ökar ämnesomsättningen. En matsked hackad röd eller grön chilipeppar kan öka ämnesomsättning med 20%. Effekten varar bara i ungefär 30 minuter, men om du äter stark mat ofta kan det göra skillnad.
Ät oftare. Lång tid mellan måltiderna sänker ämnesomsättningen eftersom kroppen då börjar spara energi. Ät istället 5-6 mindre måltider per dag, varje 2-3 timmar. Mindre men fler måltider ökar inte bara ämnesomsättningen utan stabiliserar även blodsockret och gör det lättare att undvika för stora portioner senare på dagen.
Hoppa inte över frukosten. Det viktigaste målet på hela dagen. När du vaknar på morgonen har kroppen varit utan mat i 8-9 timmar eller mer. Om du inte äter frukost kommer kroppen att sänka ämnesomsättningen för att spara energi och börja lagra mer fett.
Drick kaffe och te. Koffeinet i kaffe och te kan öka ämnesomsättningen i ett par timmar.
Få tillräckligt med sömn. Försök att få 7-8 timmars sömn varje natt. Forskning har visat att personer som inte får tillräckligt med sömn har lättare för att gå upp i vikt. Dessutom byggs muskler upp under sömnen och som nämnts tidigare, hjälper muskler till att öka ämnesomsättningen.
Undvik alkohol. Alkohol sänker ämnesomsättningen och innehåller dessutom en stor mängd kalorier.
Undvik stress. Det kan vara svårt att undvika stress men det finns metoder för att hantera den bättre. Stress ökar halten av kortisol i blodet, vilket sänker ämnesomsättningen.

KÄLLA

4 kommentarer:

 1. Vad mycket bra tips du kommer med . Det svåra är ju ändå att följa alla bra råd tyvärr :)

  Ha en skön lördag och kika gärna in på min nya sida .

  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag förstår varför jag inte går ner i alla fall för jag är dålig på alla de där punkterna! Förutom alkohol, det dricker jag nästan aldrig, men alla andra borde jag förbättra mig på!

  SvaraRadera
 3. Smarta och kloka råd! Man kan inte ofta nog upprepa dem :)

  SvaraRadera
 4. Får börja dricka iskallt vatten nu också då istället för bara kallt och sen te!! ;D

  SvaraRadera